Anyone using 'Storage Spaces'?

Post Reply
MikeBwca
Posts: 786
Joined: Thu Jun 20, 2019 5:39 am

Anyone using 'Storage Spaces'?

Post by MikeBwca » Thu May 13, 2021 1:50 am

I have 2 2tb SSD's that I've been using with BI. I've split the cameras putting half on one ssd and the other half on the second ssd.

I've been testing Windows Disk Management Stiped volume. It works fine. Except that Dynamic Disks is legacy AND TRIM in not available. Not a huge deal, but it adds a little overhead since each block needs to be be cleared before writing new data. I've decided not to use this.

Was wondering if anyone is using Windows 10 Home Storage Spaces. I hear that this supports TRIM for SSD's in the storage pool(s).
I'm planning on testing this out the next time I clear the BI DB.
SolarEclipse
Posts: 9
Joined: Fri Jun 28, 2019 2:31 pm

Re: Anyone using 'Storage Spaces'?

Post by SolarEclipse » Thu May 13, 2021 9:42 pm

I'm using Storage Spaces on a Windows 10 Pro box with "old fashioned" rotating platter hard drives.
I've never had any issues using them and always keep a weekly backup of my files if they should fail.
As long as your drives are the same size then it's a simple way to combine them.
User avatar
TimG
Posts: 1055
Joined: Tue Jun 18, 2019 10:45 am
Location: Nottinghamshire, UK.

Re: Anyone using 'Storage Spaces'?

Post by TimG » Sat May 15, 2021 1:20 pm

I just tried Storage Spaces with two identical SSD's and it refused them :? Ho hum.
BI5 v54711 x64 | Win10 21H1 | Dahua IPC-HDW5231R-ZE, Foscam R2, Ertech 4MP, Neos2, 2 SD cams | BI5:1 i5-3330, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 2 HSPhone, TVMosaic | BI5:2 Ryzen 1800X, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 4, Emby, DVBViewer.
User avatar
TimG
Posts: 1055
Joined: Tue Jun 18, 2019 10:45 am
Location: Nottinghamshire, UK.

Re: Anyone using 'Storage Spaces'?

Post by TimG » Sun May 16, 2021 8:31 am

Error 32. The www tells me I might be able to circumvent this error by temporarily disabling the drives in Device Manager. Yup. Disabled both, then enabled one and successfully created a new storage pool with it. Enabled second drive and added it to the same storage pool :D

Must be something cached on these drives, which is odd as they were unformatted.
BI5 v54711 x64 | Win10 21H1 | Dahua IPC-HDW5231R-ZE, Foscam R2, Ertech 4MP, Neos2, 2 SD cams | BI5:1 i5-3330, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 2 HSPhone, TVMosaic | BI5:2 Ryzen 1800X, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 4, Emby, DVBViewer.
Post Reply