Help with expanding system

Matts1984
Posts: 393
Joined: Fri Apr 10, 2020 1:12 pm
Location: Maryland, USA

Re: Help with expanding system

Post by Matts1984 » Fri Mar 26, 2021 2:51 pm

No I simply mean in the Camera Settings configuration for each camera, having a configured Main Stream Profile and a Sub Stream Profile. The Blue Iris Status > Cameras window will accurately and quickly show if you have them set up correctly.
Blue Iris 5.4.7.x | Server 2019 VM | Xeon X5650 @ 2.67GHz - 12 Cores | 12GB RAM | 7TB RAID | Sophos UTM WAF | 3x SV3C 5MP Bullet A | 2x SV3C 3MP Bullet A | 1x SV3C 5MP Bullet HX | 1x SV3C 5MP Dome HX | 2x Amcrest 5MP Bullet
User avatar
terk
Posts: 151
Joined: Tue Jun 18, 2019 2:36 pm

Re: Help with expanding system

Post by terk » Fri Mar 26, 2021 5:53 pm

Each camera would need to have the substream enabled if not already on then each cameras settings in BI need to be configured for the substream URL, I think I have mine setup right but Matts can verify.
EDBB0991-6FCF-4B6A-8B8D-3D20BCFFEC08.png
EDBB0991-6FCF-4B6A-8B8D-3D20BCFFEC08.png (247.25 KiB) Viewed 1231 times
19E8A7A9-3DE9-4099-A77D-652562B08839.jpeg
19E8A7A9-3DE9-4099-A77D-652562B08839.jpeg (110.96 KiB) Viewed 1231 times
Matts1984
Posts: 393
Joined: Fri Apr 10, 2020 1:12 pm
Location: Maryland, USA

Re: Help with expanding system

Post by Matts1984 » Fri Mar 26, 2021 7:35 pm

Settings look good/right but to ensure the stream is actually feeding into BI you need to look at the Camera Status. The part circled in red below is only populated once the streams are set up.
Capture.PNG
Capture.PNG (146.63 KiB) Viewed 1231 times
You can also see it on the General tab of the Camera settings.
Capture2.PNG
Capture2.PNG (138.83 KiB) Viewed 1231 times
I say to verify in these spots because
A) you could put any URI in the config and you only know if it's right by checking
B) I'd recommend verifying your actual settings BI observes anyway. I have one camera that frustratingly ignores *some* of the config parameters in the Web UI. I confirmed it with their support. Is what it is I guess.
Blue Iris 5.4.7.x | Server 2019 VM | Xeon X5650 @ 2.67GHz - 12 Cores | 12GB RAM | 7TB RAID | Sophos UTM WAF | 3x SV3C 5MP Bullet A | 2x SV3C 3MP Bullet A | 1x SV3C 5MP Bullet HX | 1x SV3C 5MP Dome HX | 2x Amcrest 5MP Bullet
spaulgal
Posts: 9
Joined: Sun Mar 21, 2021 2:40 am

Re: Help with expanding system

Post by spaulgal » Thu Apr 01, 2021 6:11 pm

I do not readily see how to setup / enable substreams on our HikiVision cameras.
The configuration seems to be different than on the Dahua screen shots.

In Configuration>Video there is is a drop down for "Main Stream (normal)" and "Substream", but when I change to Substream is just changes the settings below. So it seems an either/or rather than being able to enable the 2nd stream

Any insight?

Thanks
User avatar
TimG
Posts: 1047
Joined: Tue Jun 18, 2019 10:45 am
Location: Nottinghamshire, UK.

Re: Help with expanding system

Post by TimG » Fri Apr 02, 2021 2:16 pm

What model Hik camera are they ? You may find that the dual streams are already set up in the camera, and then you need to set the sub-stream up in the BI5 screen like Terk shows.
BI5 v54711 x64 | Win10 21H1 | Dahua IPC-HDW5231R-ZE, Foscam R2, Ertech 4MP, Neos2, 2 SD cams | BI5:1 i5-3330, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 2 HSPhone, TVMosaic | BI5:2 Ryzen 1800X, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 4, Emby, DVBViewer.
User avatar
terk
Posts: 151
Joined: Tue Jun 18, 2019 2:36 pm

Re: Help with expanding system

Post by terk » Sat Apr 03, 2021 11:37 pm

I updated to Blue Iris 5.4 last night and updated DeepStack then switched to the built-in DeepStack integration today and now my CPU hardly even registers and my RAM usage dropped from 70% to 23% we'll see where the RAM usage is in a few days as it used to start out around 53% and go up to 70%, but the CPU would be consistently at 33% or higher. Now it doesn't even register it's so low, and that is with all but 4 of my 16 cameras recording 24/7.
spaulgal
Posts: 9
Joined: Sun Mar 21, 2021 2:40 am

Re: Help with expanding system

Post by spaulgal » Sun Apr 11, 2021 2:46 pm

I'm missing a step.

In BI I see where to enter the sub feed path... but where do I get that path/URL from?
MikeBwca
Posts: 785
Joined: Thu Jun 20, 2019 5:39 am

Re: Help with expanding system

Post by MikeBwca » Sun Apr 11, 2021 5:14 pm

The path/url? That's been my question also.

I think it may be listed in 'Find/Inspect'. In my cameras, sometimes the field did not get populated. Don't know why.
When I clicked the drop down, there was a path.
Matts1984
Posts: 393
Joined: Fri Apr 10, 2020 1:12 pm
Location: Maryland, USA

Re: Help with expanding system

Post by Matts1984 » Sun Apr 11, 2021 8:11 pm

Sometimes it's a bit of a guessing game or takes some online research. Usually it's based pretty much on the same syntax as your main stream (which I assume is already loading if your cameras are working). A lot of times the URI will say 'stream1' or 'stream11'.... try incrementing it to 'stream2' or 'stream12'. Click ok and check if it's working/running. You're not going to make things worse. But yeah, it's tough sometimes because of the non-standardization with camera vendors.
Blue Iris 5.4.7.x | Server 2019 VM | Xeon X5650 @ 2.67GHz - 12 Cores | 12GB RAM | 7TB RAID | Sophos UTM WAF | 3x SV3C 5MP Bullet A | 2x SV3C 3MP Bullet A | 1x SV3C 5MP Bullet HX | 1x SV3C 5MP Dome HX | 2x Amcrest 5MP Bullet
spaulgal
Posts: 9
Joined: Sun Mar 21, 2021 2:40 am

Re: Help with expanding system

Post by spaulgal » Fri Apr 16, 2021 9:26 pm

Hello again, I'm posting some screenshot with the hope that someone can help me setup sub streams.

Logged into the Hiki camera, The first image is what I see when the main stream is selected
The 2nd photo is what I see when I select "sub stream"
Obviously, the 3rd image is from the BI interface, I need to know what to put in the "sub stream"

Thanks!


Image
Image
Image
Post Reply