motion fails to record all movement

Post Reply
captjohn25
Posts: 2
Joined: Mon Jul 19, 2021 5:33 pm

motion fails to record all movement

Post by captjohn25 » Tue Jul 20, 2021 11:38 pm

I have two cameras. One is a AMCREST IP4M-1051B and the other is a AMCREST IP8M-T2499EW-40MM. The 1051 is located in my garage to monitor traffic in/out of the garage. When the garage door opens it starts to record but ends before the car is out of the garage and does not even show the garage door closing. Same response when car arrives the car can be half way into the garage before recording starts and ends before the door closes. I also have a Synology Surveillance Station connected to the same cameras as a comparison of the two products. The Synology app captures all the movement as expected. In BI I have the sensitivity all the way down and the Make Time set to 0.5 sec with a 10 sec end time if no movement. Any thoughts as to why BI will not capture the same movement that Synology does?
MikeBwca
Posts: 816
Joined: Thu Jun 20, 2019 5:39 am

Re: motion fails to record all movement

Post by MikeBwca » Thu Jul 22, 2021 12:08 pm

...because... BlueIris... is... a... different... program... entirely! :ugeek:
User avatar
terk
Posts: 156
Joined: Tue Jun 18, 2019 2:36 pm

Re: motion fails to record all movement

Post by terk » Thu Jul 22, 2021 2:01 pm

The few times I messed with the sensitivity in BI it seemed to make motion detection worse, I'd try resetting those settings to factory and see if it works better. QNAP at least uses the ONVIF signals from the camera by default for motion detection relying on the cameras event detection, Synology may be that way as well?
User avatar
TimG
Posts: 1114
Joined: Tue Jun 18, 2019 10:45 am
Location: Nottinghamshire, UK.

Re: motion fails to record all movement

Post by TimG » Thu Jul 22, 2021 4:22 pm

If those cameras ARE sending Onvif triggers, then you can set BI5 to use them too.

BI5's power can also be it's own worst enemy due to the sheer number of adjustments that you can make that can also stop it detecting motion. I call it the Swiss Army knife of CCTV software as it will work with so many cameras. I even have two old analogue cameras happily recording away.

Many people here try settings out by cloning cameras to see what works best for them.
BI5 v54904 x64 | Win10 21H1 | Dahua IPC-HDW5231R-ZE, Foscam R2, Ertech 4MP, Neos2, 2 SD cams | BI5:1 i5-3330, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 2 HSPhone, TVMosaic | BI5:2 Ryzen 1800X, 16GB Ram, Multiple SSD and HD, Homeseer 4, Emby, DVBViewer.
IAmATeaf
Posts: 151
Joined: Mon Jun 17, 2019 7:48 pm

Re: motion fails to record all movement

Post by IAmATeaf » Thu Jul 22, 2021 5:08 pm

You probably need to extend the record time, 10 seconds is way too short.

There is an option related to re-trigger but when I tested a while back for me it wasn’t working as expected so I just extended the overall record time.
Post Reply