2-Way Audio Does Not Work

Post Reply
ioio
Posts: 5
Joined: Tue Sep 28, 2021 5:31 pm

2-Way Audio Does Not Work

Post by ioio » Tue Sep 28, 2021 9:41 pm

Hi,

I have recently bought from Amazon a 2-way PTZ camera with 30x optical zoom and H.265+ compression, among other specs (Outdoor 5MP PTZ IP POE Dome Security Camera 30x Optical Zoom Pan Tilt 250FT IR Night Vision Motion Detection Remote View RTSP Audio Support 4.5inch).
Also I intend to purchase the full package of Blue Iris in order to move up from my existing QNAP Surveillance Station and QVR Pro NVR applications, which are not fully developed yet, and full of bugs. Currently I have 11 days left of Blue Iris release 5.5.0.15 x64 (2021-09-22) Demo version.
My problem is that the "audio receiving" part of this camera does not work with Blue Iris. Indeed, when holding down the green microphone icon, the mike's audio is "played from the PC’s speakers instead" of the camera's loudspeaker, as mentioned in Blue Iris "Help - Audio Settings - Talk" page.
The camera's User Guide says: "this camera works with ONVIF standard" and the Blue Iris "Find/Inspect" function detects it as "Generic/ONVIF".
However, the 2-way audio works fine when using the internal HTTP web server with IE browser (and the ActiveX installed).

Due to technical limitations of this forum website I cannot attach even a 226 KB jpg file. If there is another better technology we could use to communicate, please let me know.

Please, could anybody help with this 2-way audio issue, including an advice on how to upload some printshots of about 2 MB ?
Thank you
Attachments
Two-way Audio 04.png
Two-way Audio 04.png (52.15 KiB) Viewed 360 times
Two-way Audio 03.png
Two-way Audio 03.png (41.89 KiB) Viewed 360 times
Two-way Audio 01.jpg
Two-way Audio 01.jpg (81.84 KiB) Viewed 360 times
MikeBwca
Posts: 856
Joined: Thu Jun 20, 2019 5:39 am

Re: 2-Way Audio Does Not Work

Post by MikeBwca » Tue Sep 28, 2021 10:27 pm

- Make sure that the User ID logged into BI has the 'Audio listen/talk' box checked.
- BI Settings 'Audio' tab. Make sure the Microphone is enabled.


Can you post a capture of...
- The cameras 'Audio' tab.
- BI Settings 'Audio' tab.
ioio
Posts: 5
Joined: Tue Sep 28, 2021 5:31 pm

Re: 2-Way Audio Does Not Work

Post by ioio » Wed Sep 29, 2021 4:35 pm

Thanks for your lightening response!...
I have 11 printshots of 2 MB all. I'll try to post them if I can...
It looks it allows me only 3 files at a time:
Attachments
Two-way Audio 02.png
Two-way Audio 02.png (39.15 KiB) Viewed 342 times
Two-way Audio 05.png
Two-way Audio 05.png (47.24 KiB) Viewed 342 times
Two-way Audio 06.png
Two-way Audio 06.png (32.74 KiB) Viewed 342 times
ioio
Posts: 5
Joined: Tue Sep 28, 2021 5:31 pm

Re: 2-Way Audio Does Not Work

Post by ioio » Wed Sep 29, 2021 4:40 pm

...and the BI Status and camera's audio settings:
Attachments
Two-way Audio 07.png
Two-way Audio 07.png (32.49 KiB) Viewed 342 times
Two-way Audio 10.png
Two-way Audio 10.png (66.42 KiB) Viewed 342 times
Two-way Audio 11.png
Two-way Audio 11.png (66.72 KiB) Viewed 342 times
ioio
Posts: 5
Joined: Tue Sep 28, 2021 5:31 pm

Re: 2-Way Audio Does Not Work

Post by ioio » Wed Sep 29, 2021 4:58 pm

...and tis the user:
Attachments
Two-way Audio 07c.png
Two-way Audio 07c.png (69.25 KiB) Viewed 342 times
ioio
Posts: 5
Joined: Tue Sep 28, 2021 5:31 pm

Re: 2-Way Audio Does Not Work

Post by ioio » Wed Sep 29, 2021 5:27 pm

One item that I need to mention is that regardless if I check the "Setup RTSP back-channel for talk support (PCM-U format)" on and save, the checkbox unchecks itself eventually. I believe the "U" stands for "Un-signed" but I'm not sure... It's on the "Network IP camera configuration" page. Any idea?...
Post Reply