Blue Iris causes odd network interference

General discussion about Blue Iris
Post Reply
TCCalvin
Posts: 3
Joined: Wed Mar 24, 2021 9:55 pm

Blue Iris causes odd network interference

Post by TCCalvin » Wed Mar 24, 2021 10:00 pm

Hi,

I've been using BI for years but after upgrading all of my switches a few months ago to Qnap managed 10GbEs, I've started to notice that BI is causing some odd behaviour.

SMB copies are perfect when BI is not running, but as soon as I fire it up, they become extremely erratic.

Cams are 1x Dericam S1 (1280x960) and 4x Foscams (720p).

I've tested this dozens of times both with BI4 and BI5, and each time, it's like flicking a switch.

This is a 26GB file copy across the LAN without BI running:
Image

And this is with BI running:
Image
HeneryH
Posts: 421
Joined: Thu Jul 18, 2019 2:50 pm

Re: Blue Iris causes odd network interference

Post by HeneryH » Wed Mar 24, 2021 11:07 pm

What is the bit-rate of all cameras coming into the BI machine?
TCCalvin
Posts: 3
Joined: Wed Mar 24, 2021 9:55 pm

Re: Blue Iris causes odd network interference

Post by TCCalvin » Thu Mar 25, 2021 8:21 am

HeneryH wrote: Wed Mar 24, 2021 11:07 pm What is the bit-rate of all cameras coming into the BI machine?
Thanks for the reply.

Around 300-400KB/s each so barely anything.
User avatar
TimG
Posts: 1001
Joined: Tue Jun 18, 2019 10:45 am
Location: Nottinghamshire, UK.

Re: Blue Iris causes odd network interference

Post by TimG » Thu Mar 25, 2021 5:58 pm

That is weird. Have you:

1. Excluded BI from anti virus programs ?
2. Informed Support ?
BI5 v54402 x64 | Win10 20H2 | Dahua IPC-HDW5231R-ZE, Foscam R2, Ertech 4MP, Neos2, 2 SD cams | BI5:1 i5-3330, 16GB Ram, Multiple SSD and HD | Homeseer HSPhone | TVMosaic | BI5:2 Ryzen 1800X, 16GB Ram, Multiple SSD and HD | Homeseer 4 | Emby | DVBViewer.
TCCalvin
Posts: 3
Joined: Wed Mar 24, 2021 9:55 pm

Re: Blue Iris causes odd network interference

Post by TCCalvin » Thu Mar 25, 2021 10:57 pm

TimG wrote: Thu Mar 25, 2021 5:58 pm That is weird. Have you:

1. Excluded BI from anti virus programs ?
2. Informed Support ?
I've excluded BI from AV, unfortunately it made no difference.

I haven't contacted support direct as yet.

As a workaround I've moved all of my cameras to another subnet and I'm running BI from a VM, not ideal but it's bodge-fixed it for now but I would sooner find out what is the cause rather than just fixing the symptom.
IAmATeaf
Posts: 129
Joined: Mon Jun 17, 2019 7:48 pm

Re: Blue Iris causes odd network interference

Post by IAmATeaf » Sun Mar 28, 2021 2:01 pm

If the switches are fully managed can’t you just create a VLAN for the CCTV which should help to keep the traffic separated?
Post Reply